Folketinget vedtog den 9. juni 2022, at Scandinavian Star Task Force skal være undtaget fra offentlighedsloven og visse dele af GDPR-forordningen om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger.
Undtagelsen er sket efter taskforcens egen anmodning. Det er der flere grunde til:

  1. Branden er aldrig blevet opklaret. Hvis taskforcens undersøgelser blev løbende offentliggjort, ville det kunne være problematisk ift. en eventuelt efterfølgende straffesag.
  2. En hel del af den dokumentation, taskforcen har brug for, er ikke ellers offentligt tilgængelig. Det kan fx være dokumentation fra tidligere politiefterforskninger eller information om private selskabers økonomiske forhold. Hvis danske eller udenlandske myndigheder eller privatpersoner skal udlevere den slags dokumentation til taskforcen, skal taskforcen kunne opbevare den på en måde, de er trygge ved.

Loven er kun relevant, så længe taskforcen er nedsat. Når taskforcens arbejde er afsluttet vil de dokumenter, der stadig er undtaget offentlighed, blive tilbageleveret til de myndigheder, taskforcen har lånt dem af. Resten af dokumentationen vil blive overdraget til Rigsarkivet, hvor man vil kunne søge aktindsigt i dem.
Loven betyder samtidig, at hvis man henvender sig med oplysninger til taskforcen, kan de behandles fortroligt, så længe undersøgelsen løber.
Selvom offentlighedsloven ikke gælder for taskforcen, gælder ”god forvaltningsskik” alligevel. Taskforcen overholder derfor stadig regler om notat- og journaliseringspligt, hvilket betyder, at information taskforcens medarbejderne får indsigt i, bliver notereret og løbende journaliseret på samme måde som ved andre offentlige myndigheder.

Se loven her:

Lov om delvis undtagelse af den uafhængige taskforce om reder-, ejer- og forsikringsforholdene vedrørende »Scandinavian Star« fra reglerne i lov om offentlighed i forvaltningen m.v. (retsinformation.dk)